Why do we look for water on Mars?

"And we have created from WATER every living thing. Will they not then believe?", Q 21:30

TELL US U'VE FOLLOWED:

Google+ Followers

Monday, August 29, 2011

SALAM AIDILFITRI KEPADA SEMUA

Sekejap sahaja sudah masuk Hari Raya. Jadi disini diucapkan kepada semua, Selamat Hari Raya Aidilfitri. Raya tahun ini tidak ada baju Melayu yang baru, sebab dah banyak sangat dalam almari. Baju Melayu yang sekarang pun ada yang masih baru sebab pakai sekali dua sahaja.

Semalam sibuk membasuh semua Baju-baju melayu sambil memilih yang mana hendak dipakai untuk Raya tahun ini. Alamak, seluar sudah tidak muat da. Nampak gayanya, tahun ini ke Masjid berbaju Melayu dan berkain sarung sahaja hahaha. Teringat seorang kawan berkata, orang Cina bila pakaian sudah ketat, mereka kecilkan badan, kita pula membesarkan pakain. Jadi tidak hairan, kita sentiasa 'besar" hehehe. Penyelesaiannya, perlu banyak bersenam selepas ini.




Friday, August 26, 2011

TEMAN LELAKI MALAS

Enggan sara kekasih malas [HMetro]


SAYA merancang bertunang dengan H tidak lama lagi. Semuanya berjalan lancar hinggalah H berhenti kerja hujung bulan lalu. Sebelum itu saya menanggung semua perbelanjaan H.

Kerana mahu dia berubah, saya rela menanggung kesusahan. Saya berpangkat lebih tinggi sementara dia susah mendapat pekerjaan kerana tiada kelulusan.


Namun saya tetap menyimpan harapan dia bekerja bersungguh-sungguh untuk memperbaiki status kehidupan sekarang. Oleh kerana kewangan H tidak stabil, saya membuat pinjaman menguruskan majlis pertunangan ini.

Pada masa sama, saya terpaksa mencari pendapatan tambahan untuk melangsaikan pinjaman terbabit. Berikutan kerap menjadi tempat bergantung, saya tidak puas hati dengan H.


Saya bertambah tertekan kerana sebaik pinjaman diluluskan, H terus berhenti kerja. Ini menyebabkan saya tersinggung dengan sikap lepas tangan H.


Saya bukan ingin mengungkit, tetapi betul-betul kecewa dengan sikap H. Saya turut meminjamkan motosikal ayah untuk memudahkan H pergi kerja, tetapi dia masih dengan sikap sambil lewa.


Disebabkan terlalu tertekan, saya mengadu kepada keluarga dan mereka marah dengan tindakan saya. Keluarga membantah saya meneruskan hubungan dengan H, sedangkan sudah tiga tahun kami menjalin hubungan cinta. Wajarkah saya meneruskan hubungan dengannya?


INTAN
Selangor

Wednesday, August 17, 2011

Ju On IV





Once, twice or trice or more, in our life we would meet a cork suxking jerk.



When I entered main camp, back in the early 2000, I happened to share a room with a final year jerk who's been kicked out of his room's after getting caught stealling from his roommate. It was a room of four, the other two was ok except this thief. Actually that partition wasn't even his. It was for another junior who never showed up.



At first this jerkly moronic thief was ok, and i stupidly belief his story of him being framed, sadly. He mind his business and i mind mine so as the other 2 seniors which now make 3 with me the only junior. i don't even recalled what he looks like or what his name is, because i don't care, i just want to live in peace, but i do know and remebered the other two.



Just when I think it wont get any worse,,,, It does! unfortunately.



One day i made a mistake, the other two seniors were ok, ah small matter for junior who just entered campus life, life of sharing, sharing with others that is older than U, but this thief made a big fuss about it and started condemning me infront of the others, well i could hear other senior trying to defend me but he continue pressing on making a big fuss. I was stuned to see how a ginormous jerk with small dix he is. From that day, that room was never like before, tense filled the air.



The last straw was when I lost my wallet, the whole wallet containing some money, IC, matric card and bank card. It happened so fast, I left it under the pillow while showering before going to class. So I report to the college office, but with no proof nor David Caruso around the thief got away. After that awful tragedy, I was never in my room that much, i just come back to sleep, shower and change clothes, during weekend i didn't come back at all. Not just he took my wallet he switched my light bulb (my partition's) with his problematic one, instead of going to the college office and report, he just want to make my life miserable, I noticed his light bulb having problem way before, so I'm positive that my suddenly blink light bulb wasn't mine.



Luckily, It was just a sem, not a year or three years. The reason I'm reminiscing this because I just got back from a chat with a friend who was also once experienced meeting a jerkly moron in his life, and that is why both of us eventhou single but happily live alone, we dont rent with others ( 1 house many people lives). To that moron, what goes around ALWAYS comes around, and u just wait, It may be not coming from me but it will come.... and u just wait..



wait..



wait..



wait..



and the echoes continue..

Friday, August 12, 2011

ISLAM YANG FRAGILE ATAU MELAYU YANG FRAGILE?

Warning! Post ini ada unsur 18PL, read at your own risk.

Sekarang sedang kecoh pasal isu JAIS, murtad, Bible dalam bahasa Melayu, kalimah ALLAH oleh Christian dan sebagainya. Jadi aku terlintas di fikiran untuk menaip satu post yang ada kena mengena dengan isu ini. Post ini bukan untuk menyokong mana-mana pihak tetapi dari sudut perspektif dan pengalaman yang aku alami sendiri.

Bila bercerita mengenai murtad, aku sendiri ada pengalaman, iaitu ada orang cuba untuk men"twist" akidah aku. Benda ni dah lama, masa mula-mula masuk universiti dulu. Masa tu aku kenal dengan 2 orang bukan Islam, seorang Raj, baik orangnya, aku selau berbual dengan dia. Seorang lagi nama All (bukan nama sebenar). All ni yang cuba twist aku.

Perkara ni berlaku dalam kelas. All tulis perkatan "DOG" kat buku nota dan suruh aku baca. Aku baca apa yang dia tulis. Selepas tu dia cakap suruh aku terbalikan perkataan tu, aku cakap "GOD" tiba-tiba dia cakap "apa awak ni, cakap GOD tu DOG, tak baik tau". Aku time tu tengah blur, lepas tu dia mula bercerita pasal Christianity, banyak jugak, aku cuma dengar masuk telinga kanan dan keluar telinga kiri. Masa tu aku terfikir pasal cerita orang cuba murtadkan orang Islam, tak sangka pula aku sendiri yang kena.

Semenjak dari itu aku cuba untuk tak nak dia duduk sebelah aku tapi tak berjaya. Aku ceritakan pada seorang kawan baik dan tak disangka-sangka, orang putih kata "Jackpot" sebab kawan baik aku ni memang keja dia suka berdebat pasal hal-hal macam ni.

Menerusi kawan baik ini aku mengenali The Legendary Ahmad Deedat, Saba' Islamic Media dan juga tidak lupa Bible. Aku pernah membaca Bible tapi dalam BI sebab tu je yang ada. Kalau aku cakap kat public yang aku baca Bible, confirm aku kena tahan atas alasan ada niat untuk murtad. Tetapi sebab sebenar aku membaca  Bible bukan untuk masuk Christian tetapi untuk Counter balik jika All cuba untuk men"twist" aku lagi.

Banyak VCD dan buku Ahmad Deedat yang aku tonton dan baca. Tetapi ada satu yang aku paling suka. Ada satu debat antara Ahmad Deedat dengan seorang paderi Christian, Ahmad Deedat mencabar paderi tu untuk minum racun kerana ada satu verse dalam Bible yang menerangkan Christian sejati tidak akan apa-apa jika minum racun. Sampai habis debat, paderi tu tak minum racun yang Ahmad Deedat bagi. Aku mula merancang, jika All cuba twist aku lagi, aku ku cabar dia minum racun untuk dia buktikan yang Bible itu benar, luckily it does not happen hahaha.

 Mengenai kalimah ALLAH, aku kurang setuju bila ada pihak yang cakap itu hanya untuk orang Islam sahaja. Adakah dengan orang Christian menggunakan perkataan ALLAH, ramai orang Islam akan menjadi murtad. Terdapat 4 kitab yang diturunkan dari langit iaitu Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran. Jadi tidak hairan jika dalam 4 kitab tersebut ada perkataan ALLAH. Contoh, "Hallelujah" dalam agama Christian. Perkataan tersebut datangnya dari perkataan latin "Alleluia", dan perkataan itu datang dari perkataan Hebrew. Jika di sebut berulang kali kita akan mendengar "Allah Hu Ya", hampir seperti "Ya Allah" atau versi panjang "Ya Allah Hu Ya Allah" yang biasa kita sebut.

Apabila Munshi Abdullah menterjemah Bible ke dalam bahasa Melayu, ramai yang mengatakan dia pengkhianat Islam dan bangsa. Bagi aku, ada sebab yang kita semua tidak faham sampai ke hari ini mengapa dia berbuat demikian. Aku tidak kisah jika Bible di terjemah dalam bahasa Melayu, tetapi mesti di terjemah keseluruhan atau 100% dan tanpa mengedit atau memotong mana-mana bahagian dalam Bible itu.

Sepanjang pengalaman aku membaca Bible, membaca dan menonton Video debat Ahmad Deedat, banyak Contradiction dalam Bible yang aku jumpa. Contoh mudah, Christian sejati minum racun tidak akan mati ( sila check kat internet & Bible). Dalam Islam haram bunuh diri, Christian sejati minum racun tak mati, hebat tu. Sama juga bila Christian menganggap Jesus itu anak Tuhan, walhal kita tahu Tuhan itu SATU, tidak beranak dan tidak diberanakkan.

Kalau kita banding Al-Quran dengan Bible, memang jauh bezanya. Al-Quran ada satu versi je. Bible ada bermacam-macam versi, ada old testament la, new testament la dan semua tu tak sama dengan versi-versi yang ada. Aku malas nak taip semua pasal contradiction dalam Bible ni, jadi rajin-rajin la search kat internet hehe.

Berbalik kepada persoalan Islam yang Fragile atau Melayu yang fragile? Bagi aku Islam tidak pernah lemah, tidak pernah fragile dan apa-apa yang negatif. Yang bermasalahnya ialah kita atau Melayu. Memang fragile dan lemah, kalau tidak kenapa kita takut bila agama lain guna kalimah ALLAH, takut bila ada Bible dalam bahasa Melayu, ramai murtad dan sebagainya. Masalah ini yang membezakan Islam sebenar "Takbir" dengan nama je Islam "Take beer". Sampai bila kita hendak jadi lemah kalau kita sendiri taknak berubah. Bagi aku debat Ahmad Deedat dan sebagainya patut disiarkan di TV dan di sekolah-sekolah, biar terbuka sikit minda orang-orang Islam yang majoriti orang Melayu. Apabila bukan Islam cuba serang akidah orang Islam, kita kena lawan balik, bukan dengan kekerasan atau undang-undang, tetapi kita berdebat dengan mereka, buktikan yang mereka itu salah. ALLAH sentiasa bersama orang yang benar dan adil.

Contoh Mukjizat dari Al-Quran ( Dari http://www.islamicmedicine.org)


“Whomsoever Allah desires to guide, He expands his chest to Islam; whomsoever He desires to lead astray, He makes his chest narrow, tight, as if he were climbing up to the sky.” (6:125)


“I do swear by the Day of Resurrection.  I do swear by the reproachful soul.  Does man reckon We shall not gather his bones? Yes indeed; We are able to shape again the tips of his fingers.” (75: 1-4)

"Your Lord revealed to the bees: "Build dwellings in the mountains and the trees, and also in the structures which men erect. Then eat from every kind of fruit and travel the paths of your Lord, which have been made easy for you to follow." From inside them comes a drink of varying colours, containing healing for mankind. There is certainly a Sign in that for people who reflect"  (16: 68)

Thursday, August 11, 2011

LELAKI NAK AWEK SEKSI NAK BINI ALIM WTF

Oleh: Cik Maryam

kau gila aku nak kahwin dengan dia?! Perempuan macam dia aku buat main dulu kasi warm up dulu. Then bila nak cari bini aku cari yang alim2 gitu baru masyuk! Gelak2 sambil menjongket2 kening. [Sambung baca sini]



Amek kao kena kasut kah kah kah...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular This Week

Monthly Popular Posts

DISCLAIMER


THANK YOU FOR READING