Why do we look for water on Mars?

"And we have created from WATER every living thing. Will they not then believe?", Q 21:30

TELL US U'VE FOLLOWED:

Google+ Followers

Monday, August 30, 2010

Kami nak tahu, ke mana menghilangnya duit itu.


Tengah duduk kat rumah hari, tiba-tiba datang seorang perempuan bersama seorang anaknya, berumur lebih kurang dua tahun. "Saya nak minta derma" kata perempuan itu. Aku yang sememangnya alergic dengan perkataan derma-derma ni.


Aku lebih suka menderma terus ke Masjid, sebab aku tahu duit tu pergi ke mana. Biasanya untuk membayar bill air dan elektrik. Satu lagi, aku pernah kena tipu part derma-derma ni. Ada sekali tengah makan kat restoran, datang si buta minta derma dari aku dan aku hulur la sikit, kesian. Masa pergi ke kereta nak balik terpandang la seorang duduk syok bercakap dengan hand phone.


Tiba-tiba aku rasa macam pernah jumpa je orang tu. Ingat-ingat balik rupanya si buta tadi, tapi kali ini dia sudah tidak buta , dia sudah sembuh, ajaib betul. Aku pun lalu di sebelahnya dan berkata " Hi abang, banyak ke dapat collection hari ni?". Dia terkejut dan terus melarikan diri. Disebabkan hal itu lah aku memang payah nak bagi bila ada orang datang kutip derma.


Berbalik kepada perempuan tadi, aku pun tanya la "Nak buat apa dengan derma ni?". Perempuan itu menjawab "Anak dia sakit. Sakit jantung". " Apa bukti anak awak ni sakit. Mana tahu awak nak tipu saya saja ke" jawab aku. " Betul anak saya sakit. Saya takde duit nak bawa anak saya ke hospital" cakap perempuan itu sambil mula menangis.


Aduh, aku memang lemah bila tengok perempuan menangis ni, buat aku sedih je. Jadi aku hulur la cikit sebab sedih tengok perempuan tu menangis. Itu baru intro nya, point yang aku nak cerita dekat sini ialah pasal duit Zakat.


Aku rasa pelik, ke mana menghilangnya duit-duit zakat. Aku rasa bukan aku seorang je yang berasa pelik, ramai lagi yang tertanya-tanya pasal hal ni. Semua orang Islam tahu, zakat tu apa, siapa yanag patut bayar dan siapa yang patut dapat. Setiap tahun orang bayar zakat. Bukan setakat individu saja, syarikat pun bayar zakat.


Tapi yang peliknya kenapa masih ada lagi orang yang meminta derma, kenapa ada lagi orang miskin, orang yang tidak cukup makan, orang yang tinggal dalam reban ayam, orang yang anak-anaknya tidak dapat pergi sekolah, pelajar-pelajar yang terpaksa ikat perut dan banyak lagi yang akan buat jari aku patah kalau nak taip semua.


Lagi pelik bila pihak yang mengutip zakat ni setiap tahun akan keluar statement " Tahun ini kami berjaya mengutip kutipan zakat sebanyak berjuta-juta RM...". Kutipnya banyak tapi kenapa masih ramai orang susah, fakir miskin dan sebagainya. Ni pun kira ajaib juga.


Kalau baca kisah sejarah zaman sahabat dan selepas-selepas sahabat Nabi, tempat simpan harta zakat semua kosong. Kosong bukan sebab orang tidak bayar zakat tetapi kosong sebab dibahagikan kepada kesemua yang layak. Tetapi pada zaman kita di simpan dan di buat koleksi sahaja.


Kan bagus kalau semua zakat diagihkan kepda yang layak, biar mereka semua tidak lagi miskin dan menukar status mereka dari penerima zakat kepada pemberi zakat. Kebiasaannya, zakat di bagi kepada yang layak setahun sekali sahaja. Jumlahnya dalam RM150 ke RM 300. Hello! ni tahun 2010 la, bukan tahun 1910. Rm300 untuk setahun, biar betul. Jumlah tu untuk sebulan pun belum tentu lepas.


Dalam hal ni aku sokong 100% pandangan bekas mufti perlis, Dr. Asri, kalau nak tolong, tolong sampai mereka keluar dari kemiskinan. Daripada di beri ikan, baik di beri pancing. Bagi agar mereka yang fakir ni mampu untuk berdikari, bagi bot ke, bagi modal nak buka restoran ke, bagi modal buka bundle ke.


Ini bagi RM 300, confirm la mereka yang fakir ni minta derma lagi, memang tidak cukup pun. Kena pulak anak-anak ramai. Bagi aku, orang susah ni ada dua jenis, 1 yang muka tak malu nak minta derma dan 2 yang malu nak minta derma.


Kebiasaannnya yang muka tak malu ni la yang selalu minta derma dan yang selalu mengisi borang-borang zakat yang complecated gila kat pejabat-pejabat zakat ni. Yang jenis malu ni biasanya buat diam saja, malu nak menyusahkan orang walaupun itu hak mereka.


Dalam hal ini sekali lagi aku menyokong pandangan Dr. Asri. Apa la salahnya kalau pusat-pusat zakat buat research sikit, masuk kampung ke kampung untuk cari orang yang fakir ni. Nak harapkan mereka-mereka ni datang pusat zakat memang susah la mereka, kena pula tinggal kat kawasan hulu macam hulu Kelantan atau hulu Pahang. Nak pergi dah ambil kos yang mahal.


Cari mereka, masuk ke kampung mereka untuk bagi zakat. Denagan cara ini dapat juga tahu samada ada yang menipu ke tidak. Islam ini indah dan mudah, tetapi kita yang meng"Complecated"kan semua benda yang ada.


Kepada sesiapa yang bekerja dengan pusat-pusat zakat dan membaca post ini, anggaplah ini sebagai komen membina. Buat lah kerja kita sebaik mungkin dan jangan menidakkan hak-hak mereka yang layak untuk zakat ini. Jangan sampai kita semua di heret di "Ultimate Court" nanti pasal hal zakat ini.

Saturday, August 28, 2010

OPEN SOURCE PC



Still using pirated software? well can't blame U because the original will cost u quite a fortune. But still it is unethical to use pirated software but the good news is here's an alternative for a free open pc. all u need are:

1. the OS, try Ubuntu click for more information, its free.

2. office productivity, try open office. It has all what Microsoft office has from word, excel, power point to paint with a different names but function as the same. Many companies in Europe are using open office and save billions.

3. Media player, for music try winamp and for movies try media player classic which can open any types of movies.

4. Anti virus and security, try Avira antivir personal plus spybot search and destroy plus ad-aware.

5. Disk defragmenter, try smart defrag its defrag and can be set to shutdown your computer afterward.

6. ZIP and unzip, try total commander with all the zip function.

7. Calendar, try rainlendar for calendar, reminder and notes.

8. Photo manipulation, try GIMP it is as good as photoshop without the price tag, go here for tutorial, here for extensions, here for brushes.

9. Mail client, try pop peeper its easy and reliable.

All in all u can go here for open source software and freeware.





HOW TO BE A NINJA


What does a ninja do? espionage, sabotage, infiltration. Do U need to do all these? No? than u don't need to be a ninja.

Thursday, August 26, 2010

SURAU VANDALISM AND CHEAP POLITICS



Recent incident in Seremban involving a group of teenagers vandalizing a surau shows that our inter religious sensitivity gone from good to bad. Such incident never been reported for the past 30 years, from Tun Mahathir era to Tun Abdullah era. Suddenly emerge recently in the middle of new political tsunami which a new alliance claimed to promote a new non race based politics. Eventually we didn't get what we expect or told to be expected by this new alliance.

What had triggered such incident however is unknown. Was our school system that work for us this past 50 years suddenly break down? Well what u see is what u get. Apparently, the way i see it, this is what resulted from unethical politics. In every profession there is ethical code need to be followed not just to keep that respective profession professional but to prevent damages to the public around it.

Over react politics, stirring racial and religious harmony for votes are cheap. Such politic is irresponsible. They'd go for anything and cross any lines, betting anything at stake including what we in a multiracial multi cultural society treasured most, racial harmony and religious respect. However, I'm not pointing this to any groups because we can leave the finger-pointing to the politician.

It is us as human and Malaysian in respect of the month of independence cum Ramadhan to make our stand and stated our limits of sensitiveness toward others so that this land we borrowed from our children will be returned to them in one piece in peace.

Wednesday, August 25, 2010

Duit segera @ Bodoh segera


Sudah 3 hari berturut-turut mendapat mesej "Tahniah, sim kad ada telah memenangi hadiah.....". Kalau difikirkan logik, bila masa aku masuk peraduan macam tu dan yang paling pelik kenapa mesti cakap sim kad yang menang.


Macam biasa lah, ni semua hanya nak menipu duit je kerja. Yang paling best, ramai yang tertipu terutamanya orang Melayu. Agaknya tak dapat tahan kot dengan hadiah yang beribu-ribu lemon itu. Tidak rasa pelik ke bila hadiah yang dimenangi tu hanya akan di bank in ke dalam akaun.


Bagi no.akaun bank dengan harapan dapat duit segera , last-last kena songlap, tak ke bodoh segera namanya tu. Heran betul, macam mana penipu-penipu ni dapat nombor yang akan menjadi mangsa. Kira company Telco ni pun terlibat sama la kot, tak pun orang keja kat situ yang sengaja buat dajal dengan nombor-nombor customer diorang.


Tapi jangan di lupa ada satu lagi pihak yang boleh di curigai, peniaga top up. Sekarang banyak peniaga top up tak guna kad top up, tapi guna hand phone dia untuk top up. Bayangkan berapa banyak dia boleh dapat nombor customer dalam sehari, boleh jadi side income kalau diaorang jual nombor-nombor tu.


Aku sampai sekarang tak top up guna hand phone ni, mest guna kad jugak, kalau kedai tu takde memang cari kedai lain.


Kepada sesiapa yang baca post ni, sudah-sudah lah fikir duit segera ni, kalau nak apa-apa usaha, cari rezeki halal, buat jadi bodoh je layan benda-benda macam ni. Ada duit segera yang halal, jawab soalan kat Radio Lite FM, my favorite radio station hehehe.

Tuesday, August 24, 2010

Broadband ke atau Beruk Band.


Minggu lepas merupakan minggu paling sial semenjak menggunakan internet broadband. Selama 4 hari connection internet hanya di tahap GPRS dan paling sial GSM.


Kalau 10 tahun dulu boleh la diterima, kalau sekarang speed macam tu boleh digambarkan macam orang zaman purba yang bercawat berjalan di Kuala Lumpur. Speed macam tu bukan setakat tak boleh ber blogging dan ber face booking, nak baca online news paper pun tak boleh.


Memang betul lah, kat Malaysia ni teknologi ketinggalan 10 ke 15 tahun kebelakang berbanding negara lain especially Singapura dan Thailand. Kat negara lain internet sudah menjadi percuma. Internet servis provider (ISP) mereka bagi percuma agar lebih ramai yang dapat access internet dan ISP ni buat untung melalui jual ruangan iklan je.


Bukan berharap dapat internet percuma tapi biarlah berbaloi dengan harga yang di bayar. Ni tidak, bayar harga broadband tapi dapat speed GPRS dan GSM, tak ke beruk band ke tu. Mungkin ada yang tak tahu speed broadband tu berapa. Speed broadband biasa 384 kbps dan keatas. Kalau ramai yang buat aduan pun ISP-ISP kat Malaysia buat bodoh je, report ada tapi action takde. Yela diaorang tahu kita akan pakai jugak sebab tu je yang ada.


Ni la masalahnya bila amal monopoli, tidak berkembang langsung, dok takat tu je. Company lain nak ofer servis baik pun tak boleh. Malaysia oh Malaysia, bilakah negara ku ini akan maju mengikuti negara-negara lain.

Wednesday, August 18, 2010

THE GUILT


It has been two years since we broke up. But still i can't forget her. Every night we aways had a smiley long smses that end up with a smiley conversation on the phone that last the smile till morning. A childish woman at one end yet mature in the other, a woman who loves her family, can hold an intelligent conversation, confident but not stuck up, a positive woman.

Problem comes whenever i want to start a new relationship, at the flirting stage. I just can't go on, she always appear in my mind and take it strolling down the memory lane, triggered a few guilt resulted in me asking question of where is she now, what she's doing, what will be of her if i continue this relationship. In other word i can't forget her and still care for her wellbeing as if we ought to meet again and start everything all over.

But i do realize that is just hope. It has been two Decembers that i tried to approach her and tried to ask for her forgiveness and for a new fresh start, a new chance. But at the approach stage she's already neglected me and took off. She doesn't want to listen to me anymore. Which a relief for me at that moment, that now i can meet new people and start a new relationship but it wont last long before guilt come back knocking on my door, keeping me where i am, stuck, can't go forward or backward.

What am i to do? or it just me.

Enjin bau hangit, kereta tak boleh jalan.


True story..




Pada suatu hujung minggu, Zamrian telah mengajak Ej, Wee Wee, Kimi dan Stephenson ke rumahnya di Melaka. Disebabkan mereka semua kaki adventure, mereka tidak menggunakan lebuh raya PLUS tetapi menggunakan jalan lama Mantin untuk ke Melaka.


Sudah lama bertolak dengan kereta Kancil mata bulat, mereka pun sampai la di bandar Seremban. Ketika itu Ej yang memandu kereta. Tiba di satu simpang Ej telah tersalah masuk simpang.


Disebabkan kawasan tersebut berbukit dan Ej baru sahaja mendapat lesen yang sememangnya fobia degan bukit pada ketika itu, tugas untuk memandu di serahkan kepada Stephenson.


Tanpa berlengah Stephenson terus memandu menuruni bukit tanpa menghidupkan enjin kereta. Oleh kerana enjin kereta tidak dihidupkan, kereta kancil yang di pandu Stephenson telah mencium belakang sebuah kereta Daihatsu Charade Aura gara-gara brek tidak makan.


Ej and the gang panik dengan apa yang berlaku. Mereka semua keluar dari kereta beramai-ramai untuk melihat. Perlanggaran tersebut mengakibatkan kereta Charade Aura itu pecah lampu belakang dan lekuk sedikit je. Manakala kereta kancil Ej and the gang, kemek bumper depan dan lampu depan terperosok ke dalam.


Seorang pakcik berumur lingkungan 50 an keluar bersama isteri dan seorang budak perempuan, cucu nya kot. "Korang ni apa hal, tak nampak ke" kata pakcik itu dengan kasarnya. "Maaf pakcik, saya tak sengaja, brek tak makan" balas Stephenson. "Betul pakcik, kami tak sengaja, biar kami ganti lampu yang pecah ni" sampuk Wee Wee. "Ko dah langgar keta aku pastu ko cakap macam-macam pulak, tengok enjin keta aku bau hangit dan tak boleh jalan" balas pakcik itu. "Biar betul pakcik, tadi boleh jalan je" jawab Zamrian. "Itu tadi, ni sekarang" balas pakcik itu lagi. "Pakcik biar saya cuba bawak keta pakcik" kata kimi dan terus masuk ke dalam kereta Charade Aura itu.


"Ni ok je pakcik, kami langgar sikit je, belakang keta pakcik je, takde kena mengena dengan enjin pakcik" balas Kimi lagi. "Aku tak kira, ko semua kena ganti" cakap pakcik itu dengan kasarnya. "Kami memang nak bayar pakcik tapi yang pasal enjin tu bukan salah kami" cakap Stephenson. "Aku nak ko semua bayar kerosakan keta aku sekarang" kata pakcik itu lagi. "Pakcik kami memang nak bayar tapi lampu belakang je la sebab tu je yang kami langgar, yang pasal enjin hangit tu bukan salah kami" kata Wee Wee.


Keadaan menjadi semakin kecoh pakcik itu mula meniggikan suaranya. "Kami memang nak bayar pakcik tapi pakcik ni macam nak pow kami je" Ej bersuara. "Kita report kay balai polis saja la" kata isteri pakcik itu kepada suaminya. "betul tu pakcik, payah sangat nak settle kita gi balai polis saja la, kami kena saman dan pakcik boleh clain insuran" kata Ej. "Ko diam" tengking pakcik itu kepada isterinya.


Ej and geng semua terkejut dengan tindakan pakcik itu menegking isterinya sendiri, nampak sangat ke"Lembu"an pakcik itu berbanding isterinya yang cerdik itu. "Macam ni pakcik, kita pergi bengkel dan suruh dia repair, saya bayar semua" kata Stephenson. Pakcik itu bersetuju dan mereka pun mencari bengkel yang terdekat.


Sampai di bengkel Stephenson terus bercakap dengan pemilik bengkel dalam bahasa cina (Stephenson adalah orang cina yang berasal dari Sarawak, telah kembali kepada Islam sebelum masuk UIA). Lama juga yang dibingcangkan oleh mereka. Seorang pekerja bengkel berbangsa India datang dan bertanya "Kenapa ni?". "Kami terlanggar kereta pakcik tu pastu pakcik tu nak repair macam-macam" balas Kimi. "Orang tua tu nak pow korang la tu, banyak kes macam ni. Korang ganti apa yang patut je, yang lain tu biar je" balas perkerja India itu.


Stephen pun datang kepada pakcik tersebut "Saya akan ganti lambu belakang saja, kalau pakcik tak puas hati kita boleh pergi balai polis" kata Stephenson. "mana boleh, ko semua kena bertanggung-jawab" tengking pakcik itu."Pakcik tak puas hati kita pergi settle kat balai polis la" balas Wee Wee dengan meninggikan suaranya. pakcik itu terdiam.


Pekerja bengkel mula menukar lampu belakang Charade Aura yang pecah itu sambil diperhatikan oleh pakcik itu dengan tidak puas hatinya. Sesudah siap menukar dan membayar RM150 untuk lampu belakang itu, Ej and the gang telah meniggalkan pakcik itu yang sedang merungut ambil ditenanglan oleh isterinya.


Sesudah membaiki kereta kancil dengan kos RM 200 yang melibatkan ketuk body, betulkan lampu depan dan nasib baik bumper depan boleh pakai lagi, hanya baiki sikit je, mereka pun menuju ke Melaka.


Mereka sampai di rumah Zamrian pada wakyu malam. Muka mereka semua nampak happy je, padahal tension dengan apa yang berlaku. Malam itu, mereka berbekam beramai-ramai.Tukang bekamnya adalah Zamrian, tension punya pasal. Sampai hari ini Ej memang tidak akan berhenti di Seremban jika menghala ke Melaka atau Johor, dia masih bengang dengan pakcik penge"Pow" itu.

Monday, August 16, 2010

I'm malaysian..


True story..


Ej, Arlong dan Zamrian merupakan classmate kelas bahasa arab. Mereka bertiga baru sahaja menyambung pengajian mereka di IIUM. Disebabkan mereka mengambil jurusan Human Sciences, mereka terpaksa mengambil kursus bahasa Arab seperti ditetapkan oleh pihak universiti.


Yang peliknya kesemua subjek dalam Human Sciences diajar dalm bahasa Inggeris, tidak ada satu pun dalam bahasa Arab. Selama 3 semester terpaksa dihabiskan untuk belajar bahasa Arab. Kesian mereka.


Dalam kelas Arab ini lah mereka mendapat ramai kawan baru terutamanya dari luar negara. Ghulam dari Iran dan Hakkan dari Turki merupakan kawan baik kepada ketiga-tiga mereka ini. Mereka selalu menghabiskan masa bersama-sama samada di luar kampus atau pun di dalam kampus.


Pada satu hujung minggu, mereka telah berpakat untuk membawa Ghulam dan Hakkan bersiar-siar di Kuala Lumpur. Tempat yang di kunjungi adalah Muzium Islam, Dataran Merdeka, Masjid negara dan Tugu Negara. Tiba-tiba Ghulam bersuara " Can we go to the parliament building. I want to see it" kata Ghulam. "ok" jawab Arlong.


Mereka pun bertolak ke bangunan parlimen. Ketika hampir sampai di pintu pagar parlimen, kereta mereka telah di serbu oleh lima orang lelaki berpakaian biru gelap dan bersenjatakan sub machinegun. "berhenti, berhenti" kata salah seorang lelaki berpakaian biru gelap tersebut sambil mengacukan sub machinegun nya.


Arlong, Ej, Zamrian, Ghulam dan Hakkan terkejut dan cuak dengan apa yang berlaku. "Korang ni sapa dan nak pegi mana hah?" tanya lelaki tersebut dengan serious. "Kami semua pelajar, kami sesat, nak buat U turn kat depan je" jawab Arlong sambil terketar-ketar. " Keluarkan I/C semua. Ni kat belakang ni semua keluar" kata salah seorang lelaki tersebut. "Me and Hakkan forgot to bring our pasport, we just have our matrix card only" kata Ghulam. "Ni nak kena tembak ni" kata salah seorang lelaki yang berpakain biru gelap itu.


Tiba-tiba Ej yang duduk di kerusi belakang bersama Ghulam dan Hakkan bersuara "I'm Malaysian, don't shoot". "kalau orang Malaysia kenapa cakap orang putih" cakap salah seorang lelaki yang berpakain biru gelap itu. " Encik, dia orang Malaysia, orang Kelantan walapun muka tak macam kelantan" kata Zamrian. " Aku tembak kang. sudah-sudah lain kali jangan buat lagi, pergi U turn kat depan dan balik" kata lelaki berpakain biru gelap itu sambil ketawa.


Mereka pun terus membuat U turn dan terus kembali ke kampus mereka di Gombak. Selepas itu baru mereka tahu bahawa kawasan parlimen merupakan kawasan larangan. Hanya urusan rasmi sahaja yang boleh masuk. Bak kata orang putih, "They learn the hard way".

STRATEGY: VIRE RIVER VALLEY



"Fresh and ready for combat" Vire river valley is my map of choice, small and easy to defend. I always play as panzer elite starting at point three. Beginning with sending the keternel upfront connecting resource up to the northern bridge then to the south-west stopping at the point across the south bridge. Starting with two infantries, build the kampgruppe kompanie. Then, upgrade them with G43 and send one group to capture the ammunition on the hill and retreat to the church in front of the southern bridge near the well, the other group would continue building the panzer jager Kommand to gain access to the assault trooper and the armored car excel at cleaning up infantry.

Build an assault troop, an armored car and an assault troop again. Send one assault troop to join the recon group at the church, upon impact send them across the bridge and camp at the house just north of it to repel any enemy infantries trying to cross the bridge and to cover the keternel in recapturing resources point around it.

Send the armored car to defend the ammunition near the northern bridge since the enemy (AI) will try to capture this territory or the territory north of it at the beginning. Send the second assault troop to back up the armored car. The other group will remain at base to build the panzer support command before joining the armored car team.

The armored car team should be busy running up and down along the river to repel the enemy trying to cross the river, here u will gain a lot of points for your tactics of your choice. Always do something when one of ur units are moving from pint a to point b.

And this is the basic, invest all resources in upgrading to gain the summon panther ability before the assault. Got the panther? then u owned the enemy.

Friday, August 13, 2010

Kuruskan Badan.


Zamrian mempunyai berat badan yang berlebihan. Pada suatu hari ketika balik ke rumahnya, dia telah terpandang akan satu iklan yang di tampal di perhentian bas.

"Anda mempunyai berat badan yang berlebihan? Kami ada caranya yang terbukti berkesan. Pakej 1, di jamin kurus dalam tiga sesi, pakej 2, di jamin kurus hanya dengan satu sesi" .

"Wah ini sudah bagus, baik aku cuba pakej satu dulu" kata Zamrian di dalam hatinya. Zamrian terus menghubungi nombor di iklan itu. Tiba hari yang telah ditetapkan, Zamrian terus dibawa oleh pekerja syarikat itu ke sebuah bilik yang gelap.

Zamrian terpinga-pinga apabila dibiarkan seorang diri di dalam bilik yang gelap itu. Tiba-tiba lampu bilik di nyalakan dan Zamrian terpandang seorang perempuan cantik di tengah bilik tersebut. Terlopong biji mata Zamrian apabila perempuan cantik tersebut membuka kesemua pakainnya.

"Kalau awak dapat tangkap saya, awak boleh buat apa sahaja" kata prempuan cantik tersebut. Tanpa berlengah Zamrian terus mengejar perempuan cantik tersebut. Sudah tiga sesi berlalu, tetapi Zamrian kecewa kerana tidak dapat menagkap perempuan cantik tersebut. Akan tetapi Zamrian mendapati berat badannya berkurangan dengan mendadak.

"Baru pakej satu dah jadi macam ni, aku mesti cuba pakej dua pula, mesti perempuan yang lebih cun hohoho.." kata Zamrian di dalam hatinya.

Selepas beberapa hari, Zamrian mencuba pula pakej kedua.Seperti biasa Zamrian telah di bawa dan di tinggalkan seorang diri di dalam bilik yang gelap. "Mesti perempuan yang lagi cun kali ni. Aku mesti dapat kali ni hehehe.." kata Zamrian di dalam hatinya.

Tiba-tiba lampu di dalam bilik tersebut dinyalakan. Akan tetapi Zamrian terperanjat besar apabila yang berada di tengah bilik tersebut bukanlah seorang perempuan cun yang di inginkannya.

Seorang lelaki Afrika berbadan sasa berdiri di dalam bilik itu. " If i catch you, i can do anything .." kata lelaki Afrika itu sambil menanggalkan pakaiannya. Berlarilah Zamrian dengan penuh bersungguh-sungguh di dalam bilik itu.

Sunday, August 8, 2010

THE WRONG AIRBENDER


I just come back from the movie, The last airbender. Not as good as the cartoon series. The kung fu suck, characters with no emotion, the conversation is like reading off a book.

Seriously none of the character can pull a kung fu move. They should put Summo Hung in charge as kung fu choreographer and characters with martial art background.

Problem comes with answer at the same time. The moon soul was killed and a few minutes later was revive because Uncle Iroh was there to figure it out, why do uncle Iroh figure it out so sudden agrhhh.

It just like watching a synopsis of the cartoon series and its not as funny.

Friday, August 6, 2010

TO SELL AND TO BUY


A friend wants to sell his motorcycle:

"Boss, berapa u bole angkat ini motor?"

"(RM) 1'500"

"Murahnye saya beli mau dekat tujuh ribu, blum sampai satu tahun pakai"

"Haiya, manyak susah mau jual o, u pegi cari mana-mana tempat, manyak ini saja lia angkat o"


A friend wants to buy a 2nd hand motorcycle:

RM4000 on display.

"Boss, ini tak bole kasi kurang ka?"

"haiya ini pun sula manyak kulang, belum sampai satu tahun ma"

"kasi kulang la sikit boss"

"o tatak bole ma, tadak untung o, lu pigi cari mana2 tempat pun tak dapat o"


Word of advice, better sell it to ur friend with less profit then to those cut throats.

Sunday, August 1, 2010

THE MEAN LANDLORD


I just come back from a chat with a friend. He had lost his place to stay, his apartment. No, no, not DAP did it, but its complicated. He rented this apartment and was living there for the the past eight months.

At the beginning he'd already sensed something wrong when the landlord who'd rented the place but keep the parking space for his other car. What is wrong with this guy? So my friend here have to park elsewhere and often been sent away by other owner. At last he had to pay to park at someone else's space, RM1 per day.

After eight miserable months of extra pay (RM30 for the parking space) plus mentally tortured. My friend finally have the courage to ask the landlord for a parking space or a cut, and trouble begin. Out of sudden the landlord approached him the very evening and ask him to leave at once. The landlord was furious, "U can pay next month if U can't this month but never ever ever ask for a cut. I could afford this apartment even without tenant" he added.

Takabbur, I hope he will, i hope he will.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular This Week

Monthly Popular Posts

DISCLAIMER


THANK YOU FOR READING